Babyschoenen kopen: waar let je op?

De eerste stapjes van je kindje zijn een grote mijlpaal. Zodra ze gaan lopen verandert hun wereld en worden ze steeds beweeglijker. De vraag is: moeten ze nu ook babyschoenen dragen? Of liever babyslofjes? En waar moet je verder op letten bij het aanschaffen van babyschoenen? Hieronder staat alles op een rijtje.

Waarom babyschoenen kopen?

De voetjes van de allerkleinsten zijn nog volop in ontwikkeling. De juiste combinatie van pasvorm, zool en materiaal stimuleert de ontwikkeling van de voetjes. Daarnaast zijn babyschoenen speciaal gemaakt voor de kleinste teentjes en daardoor heel anders dan je eigen schoenen.

  • Materiaal

Heb je al een paar babyschoentjes op het oog? Controleer dan of deze gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Dit kan bijvoorbeeld canvas, katoen of leer zijn. Veel eerste loopschoentjes zijn gemaakt van leer door de ademende werking. Je kindje krijgt hierdoor minder last van zweetvoetjes.

  • Zool

Goede babyschoenen hebben een flexibele zool die meebuigt met het voetje. Dit is niet alleen comfortabel, maar draagt ook bij aan het ontwikkelen van een correcte sta- en loophouding.

Denk daarnaast aan de grip van de zool op de ondergrond. Met een anti-slip loopzooltje kan je kindje veilig de eerste voorzichtige stapjes zetten.

  • Pasvorm

Om te vrolijk kunnen trappelen en klauteren is het belangrijk dat babyschoentjes goed om de voeten zitten. Een stevige hiel voorkomt schuifbewegingen en houdt de schoentjes goed op hun plaats. Belangrijk: vergeet de tenen niet. Die hebben voldoende ruimte nodig om te bewegen. De voeten van kinderen maken namelijk veel grijpbewegingen als ze leren lopen.

Wist je dat… De voeten van je kind zijn pas rond de 16de verjaardag helemaal volgroeid.

Bij het kopen van babyschoentjes moet je hierop letten:

Belangrijk bij het kopen van babyschoentjes is de pasvorm. De juiste pasvorm stimuleert de ontwikkeling van de voetjes. Je kindje spreidt, buigt en beweegt zijn tenen voortdurend en heeft genoeg ruimte nodig om dit te doen.

‘Loopt een kindje langere tijd op te ruime of krappe schoentjes, dan kan het een verstoord looppatroon ontwikkelen’, aldus podotherapeut Finna Kroonsen. ‘Je kindje moet de voetzool, zonder belemmeringen, bij elke stap goed kunnen afwikkelen’.

Juiste schoenmaat kiezen

Om te controleren of je kindje de juiste schoenmaat draagt, druk je met je duim op de schoenneus. Je houdt dan ongeveer één centimeter over. Is het meer? Wacht dan nog een maandje met het aantrekken van de schoentjes.

De methode om aan de achterkant te kijken hoeveel ruimte overblijft, is géén betrouwbare methode. Je kindje kan namelijk zijn teentje buigen bij het opmeten.

Liever nog geen sneakertjes

Het is verleidelijk om babyschoentjes te kopen van bekende sportmerken. Vaak hebben deze een hoge, harde buitenzool. Het is verstandiger om babyschoenen te kopen met een flexibele zool die goed meebeweegt. Babyvoetjes hebben namelijk voldoende bewegingsruimte en grip op de ondergrond nodig.

Hoe leuk de meeste babysneakertjes ook zijn, wacht totdat je kindje goed kan lopen. Deze sneakers belemmeren namelijk de groei van de voeten, en leren je kindje bovendien een incorrecte lichaamshouding aan.

Lopen we niet liever allemaal met pantoffels aan?

We vinden het allemaal fijn om lichte, zachte en comfortabele schoenen te dragen. Te zware schoenen dragen we eenmalig en schoenen die blaren veroorzaken blijven in de kast. We kunnen daarom met zekerheid zeggen dat je kindje zware schoenen net zo oncomfortabel vindt als jij. Twijfel je of babyschoenen lekker zullen lopen? Trek ze niet aan. En is het materiaal niet soepel? Laat ze liever staan.

Liever duurkoop dan kapotte loopschoentjes

De eerste babyschoentjes worden veelvuldig aan- en uitgetrokken. Ook worden de eerste stapjes vaak gezet op hardere ondergronden. Daardoor kunnen babyschoentjes snel slijten. Is het dan niet praktischer om meerdere goedkopere babyschoentjes te kopen?
Helaas is goedkoop niet de oplossing. Het nadeel van goedkopere schoenen is dat ze zijn gemaakt van imitatiematerialen. Dit is vaak kunststof; een materiaal dat niet ademt. Hierdoor krijgt je kind zweetvoetjes, zeker op warme dagen. Ook neemt de kans op huidbeschadiging en voetschimmel toe.

Kwalitatief goede babyschoenen gaan langer mee en zijn vrijwel altijd gemaakt van natuurlijke materialen. Ze kunnen vaak zelfs nog een ronde mee voor een kleiner zusje of broertje.

Tweedehands babyschoentjes

Het kopen van babyschoentjes via Marktplaats of andere kanalen wordt afgeraden. Podotherapeut Kroonsen zegt: ‘Je weet niet wie de drager is geweest. Elk kindje heeft een andere voetvorm en voetzolen zijn daarop gevormd. Ook is het goed mogelijk dat er voetbacteriën aanwezig zijn, zoals voetschimmels. Het is daarom onverstandig om tweedehands schoenen te dragen’.

Het dragen van de schoenen van een grotere broer of zus kan voor een korte periode weinig kwaad. Even spelen in de zandbank of klauteren in het bos kan prima op oude schoenen. Let wel op dat de juiste schoenmaat wordt gedragen.

Of toch liever sokjes of babyslofjes?

In de eerste maanden bescherm je de voetjes van je kindje voornamelijk tegen kou. Het dragen van babysokjes is voor de eerste weken dan ook voldoende. Naarmate de leeftijd toeneemt (en de seizoenen wisselen ?) worden babyslofjes vaker gedragen. Niet alleen omdat het schattig staat, maar ook om de overgang naar babyschoentjes te vergemakkelijken. Heb je broekjes met sokjes eraan vast? Of romperpakjes met sokjes? Deze sokjes zijn vaak snel te klein of zitten te strak, waardoor de groei van de voeten belemmerd wordt.