Je baby leren lopen

Je baby leren lopen

Sommige dingen kunnen niet snel genoeg gaan. Zo ook het ontdekken van de wereld en je baby leren lopen. Doorgaans leren baby’s lopen tussen de 10 en 18 maanden. Zelf merk je snel genoeg als jouw kindje klaar is om te leren lopen.

Voorzichtig leren lopen

In de eerste jaren ontwikkelt je baby zich in rap tempo. De ene mijlpaal na de andere. Voor je het weet trekt je kindje zich op en zet het zijn eerste stapjes. De meeste baby’s leren eerst omrollen, zitten en kruipen voor ze de eerste stapjes zetten. Ook zijn er kindjes die direct meters afleggen. Het is voor ieder kindje anders en gebeurt dan ook op eigen tempo.

Wist je dat… Slechts drie procent van de baby’s kan voor de leeftijd van negen maanden lopen.

De ontwikkeling van coördinatie en spieren vindt in het eerste jaar plaats. Voordat je baby gaat lopen, heeft hij al heel veel drempels overwonnen. Balans en zelfvertrouwen is de basis om het lopen te leren.

Je baby begint met lopen door zichzelf op te trekken en wiebelig te blijven staan. Langzaam opschuiven bij de tafel en soms een klein stapje vooruit. De echte waaghalzen doen een rondje tafel en overbruggen een korte afstand zonder ondersteuning. Het vergt allemaal veel energie en levert soms frustratie op als het niet in één keer lukt.

Van kleine baby tot ervaren wandelaar

Als het allemaal goed voelt en je kindje genoeg zelfvertrouwen en balans heeft, zal het zelfstandig de eerste stapjes maken. Vrij rondlopen moet je kindje zelf leren. Het zelf durven en proberen helpt daarbij. En een keer een valpartij? Dat komt (helaas) voor. Wie kent het spreekwoord niet: het komt met vallen en opstaan. Zorg voor een zachte ondergrond en een veilige omgeving.

TIP: Leer je kindje zijn of haar knietjes te buigen om zichzelf weer op de grond te krijgen.

Een helpende hand bieden voor motivatie kan helemaal geen kwaad. Ga samen met je kindje eerst de kamer ontdekken terwijl jullie hand in hand lopen. Langzaam laat je het handje los of probeer je met één vinger vast te houden. Misschien is lopen nog even een kwestie van ‘vallen en opstaan’, maar blijf vooral aanmoedigen om door te gaan. Voor je het weet wandelt je kindje de woonkamer door en is niets meer veilig.

Blote voetjes, slofjes of babyschoentjes?

Eén ding is zeker; zorg dat je kindje geen schoenen met dikke, harde zolen draagt. Laat de sneakers dus nog even in de kast. De babyvoetjes ontwikkelen zich snel. Grip op de vloer is belangrijk. Ga voor babyschoentjes met een flexibele loopzool. Je kindje moet balans ontwikkelen en een soepele zool zorgt voor een goede afwikkeling van de voetjes.

Een ondergrond kan glad en koud zijn, wat niet fijn is voor blote voetjes. Ook kunnen scherpe en zware dingen op de vloer liggen. Een ongelukje zit dus in een klein hoekje. Je kunt het beste je kindje comfortabele babyschoentjes aantrekken met een anti-slip loopzooltje. Pas als je kindje met vertrouwen grote afstanden aflegt, kan het sneakers of andere schoentjes met harde zolen aan.

Tips voor het leren lopen van je baby

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het is daarom belangrijk om het tempo van je baby aan te houden. Probeert je kindje nog niet te leren lopen? Wacht nog even. Als je kind bang of onzeker is vertraagd dit de ontwikkeling. Te snel willen kan dan ook averechts werken. Om het leren lopen van je baby te stimuleren kun je wel rekening houden met het volgende:

  • Bied altijd een helpende hand
  • Motiveer het zelfvertrouwen door te klappen en samen te leren lopen
  • Begin met het vasthouden van je hand en daarna één vinger
  • Zorg voor een goede ‘loopomgeving’
  • Stimuleer het lopen door je handen uit te steken, zodat je kind naar je toe kan lopen
  • Blijf in de buurt als je kindje net leert lopen
  • Als je je kindje op de grond zet, doe dit dan niet in een zittende houding
  • Vallen en opstaan hoort erbij. Moedig aan om door te gaan
  • Zorg dat meubels dicht bij elkaar staan om een ‘parcours’ te maken
  • Houd een duwkar (geen loopstoeltje) gereed om grotere afstanden te leren lopen

De eerste stapjes vastgelegd?

Daar zijn ze dan! De eerste echte stappen zonder hulp. De eerste voorzichtige stapjes zijn zo bijzonder, dat veel ouders dit vastleggen. Hoe leuk is het om één van de eerste wandelingetjes vast te leggen in het zand of in de sneeuw? Of op Instagram met de hashtag #eerstestapjes. Dit is een moment om nooit te vergeten.